stihl

Woolpower

AFS 2012:01. Ny föreskrift om Motorsågs - Röjsågsarbete.


Arbetsmiljöverkets nya föreskrift AFS 2012:01 kommer att börja gälla from. 2012-12-01.
Årligen omkommer ca 6-12 personer i arbete med motorsåg. 200 personer invalidiseras och ca 3000 personer skadar sig så de måste söka läkarvård.
Olyckorna har många orsaker men tydligt är att det har funnits brister i bedömning av risker och att man inte haft kunskap att kunna bedöma situationer på rätt sätt.
Nästa stora orsak är brister i teknisk kunskap med vilka olika sågtekniker man löser olika uppgifter och vilken nogrannhet och dimensionering som krävs för att tex. sågningen vid fällningsarbete skall fungera så bra det kan efter de förutsättningar man har.

Vad är nytt ?


De största förändringarna i nya AFS är att kunskap skall verifieras med praktiska och teoretiska prov.
Det räcker alltså inte att ha en tidigare utbildning från naturbruksgymnasium eller lång erfarenhet. Tidigare utbildningar utan att ha genomfört teoretiska prov och en uppkörning med praktiskt test gäller inte längre.

Vad händer om jag jobbar ändå ?


Vid inspektion eller om det händer en olycka så arbetsmiljöverket kommer ut och det visar sig att kunskap inte är dokumenterad på detta sätt. utgår direkt vite om 10 000:- per person i ett företag. 

Vilka gäller det?


Alla i anställningsförhållande. Enskild näringsidkare jämnställs som anställd av sig själv eller av uppdragsgivare.

Hur gör jag ?


Det finns flera sätt att ta motorsågskörkort, man kan gå en studiecirkel eller ta körkort genom skogsutbildning vid Naturbruksgymnasium eller vända sig till en certifierad utbildare med examinationsrätt som tex. Champs of logging.
En studiecirkel är självstudier med en ledare som inte är instruktör eller kan genomföra uppkörning Det är heller inget krav på att ledaren skall kunna köra motorsåg så där får du beställa uppkörning efter att cirkeln är klar. Konceptet är framtaget för skogsbönder med tidigare erfarenhet. Inget för nybörjare eller de som vill ha lite mervärde i en utbildning.
Motorsågskörkort som intensivutbildning ca 4 dagar passar de flesta användare allt från rena nybörjare till de med lång tidigare erfarenhet. Här får du proffesionell hjälp och instruktion med många tips och råd hur du skall utveckla din sågteknik med den senaste kunskapen från erfarna motorsågsinstruktörer. Vi lotsar dig genom utbildningen både med teori och praktiska övningar där vårat mål är att du skall klara proven.
Motorsågskörkort.


För detaljerad information besök arbetsmiljöverkets hemsida.
http://www.av.se/lagochratt/afs/afs2012_01.aspx

FiltypFilnamnFilstorlekDatumÖppna